Anasınıfı ve 1. Sınıflar İtfaiye Müzesinde16 Ekim 2014

18. yüzyılın ilk çeyreğinden Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar Osmanlı Devleti’nin payıtahtının vazgeçilmez kuruluşlarından biri olan itfaiye teşkilatımızın bundan dört asır öncesinden günümüze dek süregelen ateşle mücadelesinin serüvenini öğrenmek için Beşiktaş’ta bulunan İBB İtfaiye Müzesi’ne gittik. Kızıl Ejderha İle Mücadele eden öğrencilerimiz üçerli gruplar halinde müzeyi geziler. İtfaiye Müzesi’nin koleksiyonunda bulunan; 1714 yılında Davud-u Hakiki’nin ilk “Çardaklı Tulumbası”ndan 1800 lü yıllarda kullanılan “Mahalle Tulumbaları ve daha sonraki yıllarda kullanılan “Buharlı ve Arabalı Tulumbaları”na kadar çok farklı ve her biri kendi alanında ünik sayılabilecek eserlerinin yanında, Mahalle tulumbacıları mizanseni, askeri itfaiye dönemine ait kıyafetler, mum fenerleri, karpit fenerleri, amir yangın baltaları, bez sarnıç, deri kovalar, çeşitli tablolar ve İstanbul’da  meydana gelmiş bazı yangınlara ait fotoğraflar gibi ilk etapta sayılabilecek eserleri gördük.  Rehberimiz müzedeki objeleri anlatırken matematikle ilişkilendirme yaparak öğrencilere sorular yönlendirdi. Daha sonra atölye çalışmasına katıldık. Atölye çalışmasında yer alan yarışmalar ve boyama etkinlikleri ile gezimiz çok daha öğretici ve keyifli hale geldi. Matematiğin içine gizlendiği İtaiye Müzesi’nde geçmişten günümüze itfaiyenin gelişimini gördük.