TÜRKÇE DERSLERİNDE VİZYONUMUZ

Türkçe denildiğinde akla ilk gelen dilin kullanımı ve ne kadar doğru kullandığımızdır. Bu doğrultuda Türkçenin günlük hayatımızda ve akademik hayattaki kullanımının ne ölçüde farklılıklar gösterdiği göze çarpan ilk unsurdur. Bu bilinçle;

Bizler Lider Şişli Koleji olarak Türkçe derslerinde öğrencilerimize anadillerinde en iyi derecede yetkinlik kazanabilmeleri için rehberlik ediyoruz. Bunu yaparken; eleştirel ve estetik bir bakış açısı kazanmaşlarını sağlamak , bireyin topluma olan etkisini fark etmeleri ve bu sorumlulukla hareket etmelerini sağlamak , üreten, düşünen, değerlendiren, analizlerini disiplinler arası etkileşime açık tutabilenbireyler yetiştirmek hedefini benimsiyoruz. Bunun için;

Türk ve dünya edebiyatının seçkin örneklerini müfradatımızı da göz önünde bulundurarak belirlediğimiz okuma listelerini oluşturuyoruz. Bununla beraber çalışmamızı daha etkili ve uygulanabilir kılmak adına okulumuzda hafta içi her sabah tüm seviyelerde 1. dersimizin ilk 30 dakikasını kitap okuma saati olarak değerlendiriyoruz. Bu etkinlik öğrencilerin, okuma becerilerini geliştirmek ve öğrencilere okuma zevki ve alışkanlığı kazandırmak amacını taşır. Okunan bütün kitaplarımızın değerlendirmeleri ve takibi Türkçe öğretmenlerimiz tarafından düzenli olarak yapılır.

Yazma becerilerinin gelişmesi için derslerde yazdıkları veya ödev olarak verilen kompozisyon çalışmaları yanında her sınıf düzeyine uygun olarak , masal, öykü, şiir, anı, mektup dilekçe gibi yazı türlerinde de çalışmalar yapılır.

Dinleme etkinliklerinde düzeye ve işlenen temaya uygun seçilen eserlerle her sınıf düzeyindeki öğrencilerin dinleme kurallarını öğrenmesi ve dinlediklerini anlaması amaçlanır.

Dilimizin en büyük zenginliklerinden olan “atasözleri, deyimler ve özlü sözlere yönelik çalışmalarla da öğrencilerin dilimizin bu değerli zenginliklerini hem konuşurken hem de yazarken kullanmaları hedeflenir.

Okulumuzun önemli misyonlarından biri olan “kendini ifade edebilme yetkinliği kazanmış ve bunu her platformda sergilyebilen bireyler yetiştirmek” amacı ; Türkçe branşı kapsamında düzenlenen münazara çalışmalarıyla desteklenmektedir. Öğrencilerimiz yoğun bir araştırma ve değerlendirme sürecinin ardından dilin inceliklerini de kullanarak tezini ifade etme, ıspatlama becerisini bu münazaralarda etkin bir biçimde ortaya koymaktadır.

Okulumuzda titizlikle yürütülen faaliyetlerin en önemlilerinden biri de yayıncılık anlamında kendimizi gösterdiğimiz “Lİ DERGİ” çalışmamızdır. Öğrencilerimizin de etkin katılımıyla her yıl düzenli olarak kaleme alınan ve her türlü akademik ve sosyal faaliyetlerimizin yer aldığı bu titiz çalışma hem Türkçe derslerinin hem de “Lider Şişli Koleji”nin en önemli aktarım platformudur.

Son olarak belirmek isteriz ki bizler; anadilimiz Türkçe için ektiğimiz her tohumun fidana her fidanın ağaca her ağacın ormana döneceğini bilerek keyifle ve gururla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.